VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Bize Zico Lazım


Fenerbahçeliyim. Senelerdir teknik direktör işini bir türlü çözemedik. Her gelen farklı bir sistem denedi ve en sonunda Hasan Ali, Volkan Demirel, Alper Potuk üçlemesiyle defansif oyuna devam ettik. Gol atamıyoruz, gol yiyoruz tutamıyoruz, top oynadığımız maçlar sayılı...

Fenerbahçe'ye belki son 20 yılda gelmiş en iyi teknik direktör bence Zico'ydu. Takımın takım ruhu vardı, herkes rekabet içerisinde birbirinden iyi oynamaya gayret gösteriyordu. Perreira dönemindeki, "hepinizin bir alternatifi var" tehtidi bile, Zico kadar etkili olmadı diyebilirim. Elbette Ersun Yanal, Daum gibi teknik direktörler de geçti ve çeşitli başarılara imza attık ama ya oyun?

Şu an Slimani, Frey, Soldado, Ayew gibi 4 atak oyuncu var. Barcelona bu mantıkla 4 forvetli oyun oynuyordu, biz ise 4-2-3-1 sisteminden hiç vazgeçmediğimiz gibi, uzun toplarda da başarılı olamıyoruz. Zico dönemine en yakın keyif aldığımız dönem Kuyt, Webo, Sow üçlüsü yaptığımız sistemdi. Yine tek forvettik fakat açık oynayan oyuncular forvet gibi oynuyordu. Yeri geldi Emenike bile göze batmadı.

Fakat şimdi... Slimani tek forvet, uzun top yapıyorsun Slimani topu indirse bile alabilecek kimse yok. Gerilerden Jailson gelir gibi oluyor, rakip atağa çıkıyor. Yani demek istediğim, takımda birlik bağlılık yok.

Ali Koç koltuğu yeni devraldı. Başarılı şeyler yapacak elbet, bundan şüphem yok çünkü takıma sahip çıkıp, hatalıysam hatalıyım diyebiliyor. Ama üzerimizdeki Aykut Kocaman sistemi laneti bir türlü kalkmadıkça, defansif sistem devam ettikçe biz başarı yakalayamayız. Büyük takımlar kapanmaz, 10 tane de yese 11 atıp galip gelmek için saldırır.

İşte bu sebeplerle bize Zico ruhu lazım. Yanına da yardımcı antrenör olarak Alex gelirse, 2-3 yıl üst üste şampiyon olmamız kaçınılmaz. Brezilyalı topçuların birbirinin kafasında yumurta kırdığı, herkesin 90+5 dakika boncuk boncuk terlediği çalışan sistem lazım. Aykut Kocamanla, Cocu'yla falan olacak iş değil. Sistemi yenileyecek biri lazım. 30 yaşında bir teknik direktör de getirebilirsiniz ya da haberdeki gibi Arsene Wenger'i getirebilirsiniz ama takım ruhu oluşturmadığımız sürece, şampiyonluk hayal olacaktır.

Bunları da yapacak mantık ya Zico'dur ya da dengi kafada bir teknik adam...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder