VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Trump'a 1 hafta daha dayanamıyorlar!

 ABD'de başkanlık seçimlerini Kasım ayında Joe Biden kazandı. Seçimlerin resmi sonuçları ardından sembolik diyebileceğimiz kongre oylaması ile başkanlık tescillenirken, kongre binasını göstericiler bastı etti derken, bugün ABD başkanı Donald Trump 2. kez meclis soruşturması kararıyla karşı karşıya.

Normal koşullarda ülkemizde bir siyasetçinin suç işlemesi durumu oluştuğunda önce soruşturma önergesi veriliyor, sonra anayasa mahkemesine gidiliyor bildiğim kadarıyla (ya da arada farklı süreçler varsa). ABD'de de benzer bir uygulama var: impeachment.


***


Bir kişiyle ilgili suç göstergesi somut kanıtlar varsa, görevinden azledilmeden önce meclis soruşturmasına tabi tutuluyor. Bunun ilki Trump için, Ukrayna'ya para gönderme konuları ardından olmuştu. Trump ile ilgili zaten çok fazla eleştiri vardı. Ukrayna'ya para yardımı, Facebook manipülasyonlarıyla seçimi kazanma tartışamsı, covid-19 krizinin yönetilememesi, Çin ile ticari ilişkiler gibi gibi.

Bugün de kongre baskını dolayısıyla kışkırtma, halkı isyana teşvik gibi suçlamalarla meclis soruşturması uygulanması için oylama yapıldı ve Demokratlar dışında 10 Cumhuriyetçi de soruşturmaya evet oyu verdi ve ABD tarihinde ilk kez bir başkan, 2 kez meclis soruşturması geçirmek üzere. En son soruşturmayı, Bill Clinton - Monika Lewinskiy olayından hatırlıyoruz.


Soruşturma sonucunda görevden alınma uygulanıyor. Trump zaten haftaya koltuğa veda edecek fakat orduyu kışkırtması, halkı galeyana getirmesi gibi endişeler sebebiyle 1 hafta dahi beklemeden görevinden almak ve yargılamak hedefleriyle hareket ediliyor. 2/3 oy gerekiyor. Temsilciler meclisi oylaması 232'ye 197 sonuçlandı ve meclis soruşturması için senatoya gidilecek. Senatoda bu 2/3 oy yani 67 oy sağlanırsa (100 kişi var, 66+1 olması gerekiyor tam 3'te 2'yi sağlayabilmek için) Trump haftaya kalmadan görevinden alınacak ve yargılanacak. Elbette ABD hukuk sistemini tam olarak bilmediğim için, yargılama sonucunda görevden alma dışında bir yaptırım olacak mı bilemiyorum fakat Trump'un ciddi şekilde yargılanması ve 4 yıllık Biden yönetimi sonrası tekrar aday olmasının önüne geçmilmesi olası durumlar.


Az daha öğreneyim bu konuda derseniz: https://www.theguardian.com/us-news/2021/jan/13/trump-impeachment-what-you-need-to-know

#impeachment #trumpimpeachment #donaldtrump #joebiden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder