VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

İkisine var da bize yok mu?

ABD ile vize başvurularının karşılıklı askıya alınmasının ardından ilk yapıcı adım geldi: İki ABD'li basketbolcuya vize verildi.



"Dışişleri Bakanlığı, Euroleague maçı için İstanbul'a gelen ABD'li basketbolcular Emma Cannon ve Brionne Jones'a vize verildiğini duyurdu." şeklinde sıcak haber daha şimdi düştü. Dün, basketçilerin vize alamadığı dolayısıyla Türkiye'ye alınmadığı yönünde açıklamalar vardı. Bugün Dışişleri Bakanlığı harekete geçerek, sporculara vize verdi.

Bugünkü işlem, aslında sürecin yumuşak geçtiğini ve vize verilebildiğini gösterdi. İstenince oluyormuş demek ki. Sonuç olarak bunlar sporcu, takımlarının maçları var, antrenmanları var. Neden engel konulsun ki? ABD'den Türkiye'ye kimse gelemez durumu yok. Nasıl ABD'nin göçmen vizelerine kısıtlama koymadığı bilinen bir gerçekse; bazı özel durumlarda ABD vatandaşlarına da vize verilebildiği bu şekilde görülmüş oldu. Bunun da iki sonucu olacaktır:

1- O zaman diğerlerine de vize verilsin.

Bazı özel durumlar dedik. Vize verilebildiğine göre, çok çok büyütülebilecek sorun yok. Özellikle ABD'nin Türkiye'deki konsoloslukları ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonu doğrultusunda vize işlemleri yapılabiliyorsa, diğer başvuru sahiplerinin vize işlemleri neden askıda? Halihazırda randevusunu alıp ya da vize ücretini yatırıp bekleyen hala bekliyor. Ellerine kağıt verip, al buraları ara sor, denilerek gönderdiler konsolosluktan. Bu durumda, bir ikilem ortaya çıkıyor ve bence hızlı bir şekilde karşılıklı diyalogla çözülüp, vize başvuruları işi uzamadan olumlu bir şekilde netleşmeli. Diplomatik sorun demokratik krize dönmeden çözülmeli...

2- Başka da vermeyiz, bunlar sporcu diye verdik.

Yine bazı özel durumlar diyelim. Bu sporcular geldi artık, önceden planlanmıştı, başka da vermeyiz bakış açısı olabilir. Bu durumda da ABD'den bir atak, "biz de hadi size verelim vize, bak sorun yok kardeş" durumuna getirilmesi gerekir. Yoksa iki tane sporcuya vize verip, "tamam yeter, daha da alamayız" açıklamasıyla pekiştirirsek uzar gider. Bu bana göre daha olumsuz bir yaklaşım ama bir bakıma da üstünlük göstergesi. Bak ben senin vatandaşın olan sporcuyu mağdur etmedim, biz de böyle bir delikanlıyız demenin diplomatik işlemidir.

Duruma sadece bu açıdan da bakmamak lazım tabi. John Bass açıklamalarda bulundu. Haftasonu gidiyorum dedi ve işi kestirip atmış gibi davrandı. Bu iş uzun sürer, ben döneyim tekrar gelirim ya da yerime başkası mı gelir demek istedi yoksa tatile mi çıktı bilinmez. Türkiye Dışişleri Bakanlığından açıklamalar geldi, üzerinde çalışıyoruz kısa sürede çözülmesini umuyoruz dendi. Binali Yıldırım açıklama yaptı. Yani üstte belirttiğim sadece bir bakış açısı tabii ki. Süreç o kadar karışık, bulanık ki. Ben kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum ama her gün yeni bir açıklama gelince kafalar gidiyor tabi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder