VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Sınırlı sayıda başvuru ne demek?

ABD’nin Türkiye’deki misyonunun çalışanı gözaltına alındı. Soruşturma geçiriyor. Vizeler askıya alındı, şimdi tekrar açıldı ama sınırlı sayıda. Sadede gelelim.



Fetocu denip çalışan tutuklandı. Restlesme oldu. John Bass gitti yerine maslahatguzar yani buyukelci vekili geldi. Bir is yerine normalde yeni bir mudur baslarsa, isler hareketlenir fakat maslahatguzar, rolantide bir sistemin icine girince ve bu sistem iki ulkeyi baglayinca, isler tabi yavas ilerliyor.

Normalde konsolosluk haftanin 5 gunu acik ve vize randevusu hemen hemen haftada 3-4 gun icin alinabiliyordu. Son olaylardan sonra "sınırlı başvuru" aciklamasi yapilmasinin sebebi olarak da vize sayıları çok değil, çalışan az denildi. Ve islemleri daha az sayida ve yavas yaptiklarini belirttiler.

Vize basvurulari tum vize turleri icin acildi. Şurada, konsoloslugun kendi attigi tweeti gorebilirsiniz. B1, J1, F1 hepsini, tum gocmen olmayan vize basvurulari acildi da bu sınırlı ne demek ona bir bakalim.

Bir yurtdışı eğitim danışmanı olarak gozlemledim. Usvisa-info.com sitesinden, vize randevusu almak icin girdiginizde, egitim amacli vizelerin neredeyse haftada bir gun ve saat olarak birkac saat dilimi secenegiyle acildigini gorursunuz. Yani basvuru var ama haftada 1 gun, belki 7-8 kisi randevu alabiliyor. Bunun da sebebi, halihazırda islemlerini tamamlayip okullara gitmeyi bekleyen ve basvuru yapacak olan ya da basvuru yapmis, randevu almis fakat tam o arada vize serbestisi askiya alindigindan gorusmesine gidemeyip randevusu dondurulanlari aliyor olmalari. Yani islemler aslinda normal suruyor. Zaten gunde bin kisi vize basvurusu yapmiyor.

Turist vizesi icin en erken başvurular Ocak Şubat gibi var. Aciliyeti yoksa seyahat icin basvuru alip, baslarinda kalabalık yapmak istemiyorlar. Az elemanimiz var, sen sonra seyahat et simdi ugrasamayiz diyorlar ama randevu alinabiliyor. Bu da normal.

J1 yani calisma icerikli programlar vize turunu henuz denemedim fakat o da acik. Tweette gordunuz TÜM diye kocaman yazmislar. Work and Travel icin zaten en erken Mart ayinda basvuru yapilabiliyor. CampUSA, aupair bunlarin da zaten belirli zaman araliklari var. Staj programlari icin ise erkenden basvuru yapildiginda, acik olan bir gun secilebilecektir. Yani bu da normal.

Business vizesini de denemedim ama medyada oncelikli olarak geciyor. Zaten en basta, para icerikli vize basvurularini acmak istediler. Ticaret dönüyor, adam vizesini alamadigi icin niye işini iptal etsin?
Bir de inceleme sureci biraz uzun surecek. Normalde 5 iş gununde vizeni basip gönderiyorlardi şimdi belki 3 haftada pasaportun eline ulasacak. Eleman sayisi az, fetocu musun ne boksun ona da bakacaklar, secereni zaten inceliyorlar gidip 5 sene once odeyemedigin kart borcuna bakmazlar. Bakacakları, kriminal sıkıntın olup olmadığı. Aman Ali Rıza bey tadimiz kacmasin diyorlar işte.

Sınırlı demek bu demek. Lakin haberlerin gazina gelen millet şunlar oluyor sanmakta:

+"Sınırlı, yani biraz veriyolar biraz vermiyolar. Vize alamadım, hep bu ambargo yuzunden" Yahu kardeşim, sen gerekli şartları saglayamadigin icin vize alamadin. Ret verecek olsalar, seni konsoloslugun icine dahi sokmazlar. Kaldı ki, vizesini alan nasıl alıyor?

+Sınırlı ya işte. Açık değilmiş yani. Ee? Ne sınırı olabilir sence? Yani gorusmenin yarısında sinyal sesinden sonra mesajinizi birakin diyip ya da mesaim bitti ben kaciyorum diyip isleminizi mi yapmayacaklar?

+Sınırlı diyor, tam açılmamış. Ulan açıldı, bir sey yok ortada. Kanlı canlı gormek istersen 160 dolarını yatirirsin, sistemde gorursun.

+Sınırlı açmışlar. Bizi almayacaklar galiba. Ya muhterem, öyle dedigin gibi bir sınır yok, yok. Sayısı az sadece. Oyle olsa, sadece şu vize turunu alacagim derdi. Sadece şu kimseler, diplomatlar, bilmem kimler gelsin derlerdi. Cok yanlış biliyorsunuz cok.

Nacizane dusuncelerimi anlattim. Ozet olarak vize başvurunu yaparsın, randevunu biraz ileri bir tarihe alırsın, görüşmene gidersin. Sonrasında prosedür biraz uzar, vizen eline biraz geç ulaşır. Bunun disinda, bazen cok da sallamadiklari durumlari simdi ciddiye alirlar. Mesela transkripte bazen bakmiyorlardi, simdi acip bakarlar. Banka hesaplarina goz ucuyla bakiyorlardi, simdi tek tek okurlar. Donunce napacaksin, donecek misin, bir guvencen var mi biraz da ona detayli bakarlar. Şimdilik bu kadar. Korkmayin yani basvurular acildi, sadece biraz naza cekiyorlar mecburen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder