VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Neden Zonguldak?

Geride bıraktığımız hafta sonunda, Türkiye genelinde 30 Büyükşehirde sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bununla beraber, büyükşehir statüsünde olmayan Zonguldak'ta da sokağa çıkma yasağı uygulandı. Peki neden?



Büyükşehir belediyesi, il merkezi birden fazla belediyeye bölünmüş ve kalabalık nüfuslu illerde belediye hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve belediyeler arasında eşgüdüm sağlanması amacıyla ve kanunla oluşturulan belediye.
Türkiye 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na göre, nüfusu 750.000'den fazla olan il belediyeleri, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir. (Vikipedi)

Zonguldak yaklaşık 600.000 nüfusa sahip olan bir ilimiz (2018 verileri). Dolayısıyla büyükşehir statüsünde değil. Ama Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı uygulanmasının sebepleri var.

-Madenler

Zonguldak'ta bildiğiniz gibi çok fazla maden var (özellikle kömür). Madende çalışan yüzlerce de maden işçisi var. Bu madenlerin varlığı ve insanların burada çalışması, hava kirliliği ve karbonmonoksit salınımı sebebiyle ciddi akciğer rahatsızlıklarına sebebiyet veriyor. Covid-19, solunum yollarını etkileyip can kaybına sebep olan bir virüs. Bu sebeple, herhangi başka bir şehirdeki ortalama bir bireye göre, Zonguldak'ta yaşayan bir vatandaş bu virüsten daha olumsuz etkileniyor.

-Santraller

Zonguldak'ta yaklaşık 7 tane enerji santrali var. Bunların yarısı kömür, diğer yarısı hidroelektrik ve doğalgaz santralleri. Madenlerden çıkan kömürün de işlendiği, su ve rüzgarın da enerjiye dönüştürüldüğü bu santraller, radyasyon ve hava kirliliğine sebebiyet vermekte. Bu da kömür madenleri gibi, insanların sağlığına olumsuz etkiler yapabiliyor.

ZONGULDAKLI VATANDAŞLARIN SAĞLIĞI RİSK ALTINDA MI?

Zonguldak'taki vatandaşlar doğrudan risk altında anlamına gelmiyor bu bahsettiklerimiz. Fakat bilimsel çalışmalar, akciğer enfeksiyonuna sebebiyet verecek dış etmenler olduğu sürece Covid-19 salgınına yakalanabilecek insanların daha büyük riskler taşıdığını söylüyor. Zaten akciğerler dış etmenlerden (hava, karbon, kimyasal) olumsuz etkilenip güçsüzleşirken, koronavirüsle mücadele edemeyen metabolizma, virüse yenik düşebiliyor.

İşte bu sebeplerden dolayı, 30 büyükşehir ile birlikte Zonguldak'ta da insan sağlığını korumak adına, büyükşehirlerde alınan kararların hemen hemen aynısı uygulanıyor. 

Bu virüs etkisinin en kısa zamanda ortadan kalkmasını ve hayatın normale dönmesini umutla bekliyoruz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder