VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Kamuda kurumlarına tıbbi maske: Aman dikkat!


Devletin el koyduğu tıbbi malzemeler, cihazlar, etil alkol kamu kurum ve kuruluşlarınca kullanılacak! Peki bu malzemeler günevilir mi?



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kaçak üretilen maske ve dezenfektanlara devlet el koyulduğunu belirtti. Açıklamasında, "kaçak zannıyla el konulan tıbbi cihaz ve malzemeler, dezenfektan, maske, eldiven ve benzeri ürünlerin adli süreçleri beklenilmeksizin kamu kurumlarına tahsis edilmesinin önü açıldı." denildi. Bu güzel bir şey gibi görünüyor fakat el konulan malzemelere ne kadar güvenebiliriz?

Adli süreç beklenmeksizin kamu kuruluşlarına dağıtılacak. PEKİ BU KAÇAK ÜRETİLEN MALZEMELER SAHTE Mİ? Yarın kamu kurumlarında dandik maskeler, sadece alkollü su olup cilde de zarar veren dezenfektanlar mı gidecek? Bu konuyla ilgili pek bir açıklama yapılmadı. 

Merak edilen, sadece ham maddeler işlenmek üzere alınıp geri kalan malzemeler belli denetlemelerden geçecek mi? Yoksa halka ücretsiz dağıtılan maskeler, hastanelerde kullanılacak tulumlar bu malzemeler mi olacak?

Burada elbette bir denetim söz konusu olacaktır. Özellikle "lisansı biten işletmelerin maske üretmesi sonucu ortaya çıkan kaçak üretim" kastedildi diye düşünüyorum ama bir yandan da, merdiven altı işletmelerde üretilen maskelerin, vatandaşa psikolojik etki amaçlı dağıtılmak amacıyla yarın eczanelere verilmeyeceğini nereden biliyoruz?

Önümüzdeki günlerde, elinize nasıl maskeler ulaştığına dikkat etmelisiniz. Devlet, iyi niyetle bu elde kalan malzemeleri vatandaşa ücretsiz verebilir fakat MASKEYE GÜVENİP BÜTÜN GÜN SOKAKTA GEZMEYİN. 

Ne kadar malzememiz var? Bizi ne kadar korur?

Başka ülkelere tıbbi malzeme yardımı da gönderiyoruz malum. (Neden yurtdışına tıbbi yardım gönderiyoruz?) Peki bizde yeterince tıbbi malzeme var mı? Aslında hayır. Fakat her gün belirli fabrikalarda, meslek liselerinde, askeri tesislerde üretimler yapılıyor. İhtiyacımızı belli ölçüde karşılayacak tedbirleri almaya çalışıyoruz.

Fakat bir de kaçakçılar var. Maske, dezenfektan üretebilecek cihazları depolara saklayıp gizlice bu ürünleri üretip, piyasaya yüksek fiyatlarla sürüp satanlar oldu. Çeşitli baskınlarla çoğu yakalandığı için, yukarıdaki açıklamayı yazdım.

Peki bu malzemeler bizi korur mu? Onun da cevabı hayır. Maskeler damlacığı %100 engellemeyebilir. Kullandığınız maskenin niteliği burada çok önemli. Hava, damlacık geçiren malzemeler sizi korumayabilir. Ayrıca eliniz ve yüzünüzün kapatmadığınız kısmı da açıkta kaldığı için virüsten tamamen korunamıyorsunuz.

Dezenfektanlar ise acaba sadece biraz alkol ve parfüm katılmış su değerinde olabilir. Virüsü temizlemeyip, tutunmasını engellemeyebilir. Cildinize ciddi zararlar verebilir. Yaralar açılmasına neden olabilir. Üretim tesisinin kullandığı alkol çeşidi dolayısıyla, açık yaranıza bulaşması sebebiyle sizi daha kötü hale bile getirebilir..

YAKINDA SONUÇLARI GÖRÜRÜZ

Ruhsar Pekcan'ın açıklamaları sonrası yakında ne tip maskeler, dezenfektanlar ve cihazlar olacağını göreceğiz. Belki eleştiriler yersiz çıkacak ama gelecek malzemelerin bedava olması, kusursuz olacağı anlamına gelmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder