VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Sokağa çıkma yasağı uzar mı?

10 Nisan 2020 gece yarısı itibariyle, 12 Nisan 2020 Pazar gece yarısına kadar 2 gün sokağa çıkma yasağı başladı Türkiye'de. 31 ili kapsıyor, bunların 30'u büyükşehir. Diğer şehir ise Zonguldak. Fırıncı, sucu, hastane, postane açık olacak fakat bunların dışında insanların dışarı çıkması istenmiyor.

fotoğraf kalitesi için kusura bakmayın :)

Sokağa çıkma yasağı, "malum havalar güzel ve haftasonu, bu sebeple insanlar dışarı çıkacaktır" şeklindeki düşünce ile ilan edildi. Vatandaşlara sürekli söylenen "kendi karantinanızı uygulayın, kendi yasağınızı uygulayın, sosyal izolasyon" gibi ifadeler, demek ki yeterli gelmedi. İnsanların genellikle sokağa çıkmadığını görebiliyoruz ciddi bir azalma var fakat yine de temel ihtiyaçları dışında birçok vatandaş da dışarıda, virüse aldırış etmeden geziyordu ki bu da biliniyor.

Gelelim yasakların süresine...

Bana göre bu bir hazırlık -daha büyüğüne- aşaması. Vakanın ilk görüldüğü günlerden beri her gün yapılan test sayılarında ve yaşanan vaka sayılarında artış var. Bu da virüsün yayılmaya devam ettiğini gösteriyor. Parça parça izolasyon ve tedbirler uygulandı elbette ama durum bunun biraz daha üzerinde.

Önümüzdeki günlerde tahminimce 1-2 hafta gibi bir sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bunun öncesinde 2 günlük prova uygulanıyor. Bu 2 gün sonunda, birkaç gün yine insanlar serbest dolaşacak ama "ne olur ne olmaz tekrar yasak olursa" diye çekinerek, alışverişe akın edecek. Biz darbeleri, savaşları sık görmüş yaşamış bir ülkeyiz. Bu sebeple, uzun vadede bir yasak konulması durumunda temel ihtiyaçlar konusunda zorluk çekebileceğimizi biliyoruz.

Alışverişe yönelen insanlar evlerine ellerinden geldiğince malzeme stoklayacak. İstenen de bu. Herkesin evinde yeterince su, makarna, ekmek, sebze, yağ, bebek maması ve bezi, süt, yoğurt gibi birçok malzeme olacak doğal olarak. Bunun ardından vatandaş hazır hale gelince, 1-2 haftalık bir başta sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

BU BENCE KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL

Şu an uygulanan 2 günlük yasak da, yeniden uygulanacak uzun süreli bir yasak da kötü bir şey değil aslında. İnsanların zoraki de olsa evde durması, biraraya gelmemesi vaka sayılarının artmasını engelleyecek. Zorunlu sosyal izolasyon ile,  yaklaşık 1 hafta sonrasının vaka yayılma sayılarını düşürmeye yöneliktir. 1 hafta yasak uygulansa, bu çok daha faydalı hale gelebilecektir.

Elbette çalışanlar var. Çoluğu çocuğu olup alışveriş ihtiyacı olanlar var. Luppo, kola alanlar olduğu gibi temel ihtiyaçlarını alması gerekenler de var tabi. Fakat her ne olursa olsun sağlığımız açısından, bu virüsün yayılma hızının önüne geçmek için böyle bir yasak doğru olacak. Sağlıkçılar zaten bu konuda hemfikir.

Akın akın kendilerini sokaklara atanlar

10 Nisan akşamı 2 günlük Sokağa çıkma yasağı akşam 22.00 sularında uygulamaya geçti. Vatandaş bunu duyar duymaz fırınlara marketlere akın etti. Böylece bir anda onlarca yüzlerce insan biraraya gelmiş oldu. Biraraya gelen çok sayıda insan -hele ki maske takmayanlar oldukça fazlayken- virüsün yayılmasına sebep oldu. İnsanlar ekmek almayı, su almayı, sağlığın da üzerinde düşünüyor. 2 gün çeşmeden su içsek ölmeyiz ama Covid-19 sebebiyle ölebiliriz. Sevdiklerimizi kaybetmek yerine, 2 gün aç yatmayı tercih edeceğimi söyleyebilirim.

Umarım en kısa zamanda bu belayı başımızdan def ederiz...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder