VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Vizeler açılacak mı Volkan?

Bence açılır:

ABD ile yaklaşık 10 gündür süren vize başvurularını askıya alma sürecine dair öngörülerimi paylaşayım sizlerle. Olumlu-Ilımlı adımlara bakalım. Nedir ne değildir görelim...

En başından beri ABD'nin vize uygulamasındaki kritik kararının karşısındayım. Türkiye'nin tabii ki rest çekmesi önemliydi çünkü "bak vizenizi kaldırırım" tehtidinin başlangıcı olarak başvuruların askıya alınması, bir gövde gösterisiydi. Demokratik olmayan fakat nedenlere dayandırdıkları bir karardı ve arkasında da durmaktalar.

1- Göçmen olmayan vizeler

Evet başvuruların durdurulması noktasında, böyle bir açıklama yapılmıştı. Göçmenlik başvuruları devam etmişti, dolayısıyla vatandaşlıklarla ilgili kısıtlama yoktu. Ayrıca zaten vizesi olanlar, çifte vatandaşlar, diplomatlar da bu durumdan etkilenmemişti. ABD'nin vize kararı ile ilgili yanlış bilinenler başlıklı yazımdan bu durumu takip etmeniz mümkün olmuştu. Sadece göçmen olmayan vize başvurularında bir askıya alma durumu söz konusuydu. Green Card başvuruları için girilen resmi sitenin de "arızalanması" bu süreye tekabül ediyordu ve green card başvuruları gerçekleştirilememişti bir süre.

2- Basketçilere vize

İkisine var da bize yok mu başlıklı yazımda belirtmiştim. Profesyonel basketbol takımının maçı için gelen ABD vatandaşı iki basketçi vize problemi yaşamış, ardından Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleriyle bu durum hallolmuş, sporculara vize verilmişti. Bu, vize başvurularının askıya alınmasının ardından tarafımızca verilen ilk vizeydi yani atılan ilk olumlu adımdı. Bu vize işlemi, aslında işleyişte bir sıkıntı olmadığını ve zorunlu durumlarda vize işlemlerinin yapılabileceğini bize göstermişti. Bu da işleyişin normale dönebileceği sinyaliydi. Bir ambargo, kısıntı, kesinti durumu yoktu.

3- John Bass gitti, görevli de avukatıyla görüştü

John Bass, yaşanan olaylardan sonra bir açıklama yaptı ve sonra ülkesine döndü. Yaptığı açıklamada tabii ki yazılı açıklamanın benzerini tekrarladı ama konuşmalarında, röportajında hep "umarız bu iş kısa sürede çözülür" durumu vardı. Sonrasında Fetö durumundan tutuklanan Metin Topuz avukatlarla görüştü ve süreç biraz daha ABD'den yana şeffaflaştı. Dışişleri Bakanlığımız "avukatıyla görüşüyor, sıkıntı yok" açıklamalarında bulundu. Bu da sürecin üstünün soğumasını, altının pişmeye devam etmesini sağladı. Önyargı ve olumsuzlukar bir tık azaldı.

4- Hastalık durumları, insani ve acil durumlarda vize

Hastalıktan, ameliyat ve benzeri tedavi durumlarından, insani ihtiyaç durumlarından ABD'ye vize alabilme ile ilgili açıklık getirildi. "Zaten sıkıntı yoktu, insani durum ayrı, vize için bizden bilgi alabilirler" tarzında bir açıklama yapıldı fakat bu açıklama ilk günü değil de şimdi yapıldı. Yani işlerin iyiye gittiğini gösterir bir durum var. Yüreklere su serpen bu açıklama Facebook ve Twitter üzerinden de duyuruldu. Yani bir şekilde hastalara, mağdurlara, göçmenlere, sığınmacılara, sporculara vize verilebiliyor. Geriye sadece standart vizeler kaldı.

5- Green card başvuruları tekrar açılıyor

Green card başvuruları, geçtiğimiz günlerde sitedeki "bakım çalışması" açıklaması dolayısıyla durduruldu. Bu da vize başvurularının askıya alınıp konunun hararetlendiği sürece denk geldi. 18 Ekim 2017 tarihi itibariyle, green card başvuruları tekrardan açılacak. Ne tesadüf ki bu da ABD heyetinin, vize işlemlerini görüşeceği toplantıyla aynı güne denk geliyor. Ve yine ne tesadüf ki önceki başvurular "teknik arıza yüzünden silindi gitti" ve başvuru yapanlar tekrardan başvuracak. Aslında temel mantığı, fetöcü metöcü başvurduysa onları da silelim son kez, durumudur. Şimdi geride ne vize ne green card başvurusu kaldı dolayısıyla işlemleri rahatlıkla yapabilecekler.

Başvurunun açılmasını (yukarıdaki green card sürecini izleyince), vize başvurularının da açılabileceği şeklinde okudum ben. Yani taşlar yerine oturmaya tersten başladı bu sefer ve umarım en kısa sürede bu iş çözülecek ve vize başvuruları tekrardan açılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder