VOLKAN APAYDIN - Biliyo bikaç bişiy...

Beyin yakan fikir adamı

Süleyman Soylu'nun istifası gerekli miydi?

GÜNCEL:

23.55: İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Soylu'nun istifasını kabul etmedi. "Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar Sayın Cumhurbaşkanımıza aittir" denilerek göreve devam edeceği resmen açıklanmış oldu. "İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir." şeklindeki açıklama ile konu netleşmiş oldu.

23.13: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istifa mektubunu görünce "Şimdi istifa edecek zaman değil" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan bu sözlerin ardından istifa mektubunu yırttı. (Kaynak: Ensonhaber.com)

22.50: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Süleyman Soylu'nun istifasını kabul etmediği konuşuluyor. 

21.24: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istifa etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görevinden istifa etti.

Süleyman Soylu, 10 Nisan 2020 tarihinde uyguladığı sokağa çıkma yasağı tedbirindeki uygulamanın yeterince doğru olmadığını belirterek görevinden istifa etti. Peki bu gerçekten bir istifa mı? Ya da istifa etmesi gerekli miydi? İstifası kabul edildi mi? Yeni İçişleri Bakanı kim olacak?



Bu olaya şöyle yaklaşalım:

-Virüsü engelleyelim derken yaymak. En sıkıntılı süreç bu. Sokağa çıkma yasağı, yanlış bir şekilde ilan edildi. Saat 22.00'de marketler kapanınca, kimse dışarı çıkmaz diye düşünüldü. Halbuki zaman değişiyor. Fırınlar, marketler, benzinciler geceye kadar açık. İnsanların panikle dışarı çıkarak biraraya geleceği düşünülemedi. Bir anda biraraya gelen insanlar, eğer bir kişide bile asemptomatik virüs taşıyıcılığı vardı ise, bunu belki 100 kişiye yaydı.

-Sosyal medya ve tv/radyo baskısı var. Yasağın ilanından beri Twitter'da #suleymansoyluistifa etiketiyle birçok yorum dolaşıyor. AKP vekillerinden dahi onlarca telefon geldiğini düşünüyorum. Muhalefet, yanlış politika uyguladı diye eleştirdi. Ama Soylu en büyük darbeyi şuradan yedi: "ayarlardır Fahrettin Koca'nın kurduğu piramidi bir günde yıktı" düşüncesi. Facebook, Twitter, Youtube gibi yoruma açık her alanda, sokağa çıkma yasağının yanlış uygulandığı düşüncesi hakimdi. Ben de bu uygulamanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

-Fahrettin Koca'nın kazandığı güveni çöpe atmayalım. Özellikle Süleyman Soylu'nun istifa sebebi bu oldu bana göre. Günlerdir, haftalardır Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, halkı bir sürece hazırlıyor. Bu hazırlığını tatlı dille, kibarca, yapıcı bir şekilde gerçekleştiriyor. Kimseyi kırmıyor, insanlara evde kalmalarını güzellikle rica ederek söylüyor. Bunun bir baskı ve yasak kararından daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple Soylu, Koca'nın hem PR'ını zedelememek, hem de toplumda güven kaybetmemek için istifa etti. Kendini feda etti diyemem çünkü hatası olduğunu kendisi de kabul ediyor.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan güven de azalmasın. Sonuç olarak "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gerçekleştirildi" cümlesi, Süleyman Soylu'nun en çok kullandığı cümlelerden biri. Erdoğan'ın "şimdi Cumhurbaşkanı süreci yönetemedi diyecekler" çekincesi sebebiyle -belki de görevden alındı ya da istifası istendi- istifa ederek, tepkileri üzerine çekip sorumluluğum var dedi.

-Hata yaptım, şerefimle giderim. İşte bir bakandan, sevsek de sevmesek de beklediğimiz bu.

İSTİFA ŞART MIYDI?

Yukarıda anlattık. İstifası belki virüsün yayılmasını engellemez ama hem kendi vicdanı, hem halkın içinin rahatlaması hem de Fahrettin Koca'nın PR'ı için istifa etmesi gerekirdi. Bunu muhalefet bakış açısıyla söylemiyorum.

İstifa etmese, muhalefet bu kadar derdin arasında sürekli baskı yapacaktı. İnsanların devlete olan güveni bir parça da olsa azalacaktı. Yarın bir gün yeniden bir sokağa çıkma yasağı ilan edilecekse, bu konuda halkta güven olmayacaktı. Panikle yine onlarca kişi biraraya gelecekti.

İstifa edip, uygulamasının hatalı olduğunu bildiren Soylu'yu tebrik ediyorum.

SÜLEYMAN SOYLU'NUN İSTİFA AÇIKLAMASI:


YENİ İÇİŞLERİ BAKANI KİM OLACAK?

Bu konuda henüz bir şey söylemek zor. Fakat içinde bulunduğumuz süreci yönetecek, tecrübeli bir siyasetçinin göreve getirilmesi bekleniyor. Bu sebeple sosyal medyada konuşulan isimlerden biri de Binali Yıldırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder